Αντιμετωπίζοντας τις συναισθηματικές επιπτώσεις της ατοπικής δερματίτιδας

Η ζωή με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να είναι δύσκολη.

Οι επιπτώσεις της ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν πολλούς τομείς της ζωής σας. Από την απρόβλεπτη εμφάνιση των εξάρσεων μέχρι τον διακοπτόμενο ύπνο και τα αισθήματα αμηχανίας και ντροπής, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, το ίδιο το στρες είναι δυνατό να οδηγήσει σε αυξημένο κνησμό και ξύσιμο, ενώ μπορεί ακόμα και να πυροδοτήσει τις εξάρσεις που προσπαθείτε να αποφύγετε. Πώς, λοιπόν, μπορείτε να σπάσετε αυτόν τον φαύλο κύκλο;

Δείξτε συμπόνια στον εαυτό σας.

Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να αναπτύξετε μεγαλύτερη συμπόνια απέναντι στον εαυτό σας. Αντιμετωπίστε τον εαυτό σας με καλοσύνη και κατανόηση και όχι με επικριτική διάθεση. Δείξτε ενδιαφέρον στον εαυτό σας, χωρίς κρίσεις ή επικρίσεις. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση της συμπόνιας που δείχνει κανείς στον εαυτό του μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αυτοκριτικής, της κατάθλιψης και του άγχους.

Συχνές σκέψεις

Ακολουθούν ορισμένες συχνές σκέψεις που κάνουν τα άτομα με ατοπική δερματίτιδα. Σας θυμίζουν κάτι;

«Κάποιες φορές δεν θέλω καν να βγω από το σπίτι, επειδή αισθάνομαι ότι όλοι κοιτάζουν επίμονα το δέρμα μου»

Οι εξάρσεις δεν είναι απλώς ενοχλητικές. Μπορεί να προκαλούν απογοήτευση και ντροπή και να σας κάνουν να αισθάνεσθε έντονη αμηχανία για την εμφάνισή σας. Είναι κατανοητό να θέλετε να αποφύγετε τέτοιου είδους συναισθήματα. Αλλά να θυμάστε ότι η ατοπική δερματίτιδα δεν σας χαρακτηρίζει. Αναζητήστε τρόπους που θα σας επιτρέψουν να σκέφτεστε διαφορετικά τόσο για τον εαυτό σας όσο και την πάθησή σας.

Μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με άλλους ανθρώπους που επίσης πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα. Πέρα από την ψυχολογική υποστήριξη που θα σας προσφέρουν, μπορεί να ανακαλύψετε νέους τρόπους για να διαχειρίζεστε την πάθησή σας. Και συζητώντας την εμπειρία σας με τον γιατρό σας, θα τον βοηθήσετε να κατανοήσει ενδεχομένως καλύτερα την επίπτωση της νόσου στη ζωή σας.

«Θα ήθελα να κάνω όλα τα πράγματα που κάνουν οι φίλοι μου, αλλά φοβάμαι μήπως εμφανίσω κάποια έξαρση. Απεχθάνομαι το γεγονός ότι πρέπει να είμαι διαρκώς προσεκτικός/ή».

Είναι χρήσιμο να εξηγήσετε στους φίλους σας την κατάστασή σας και ενδεχομένως να προτείνετε να συμμετέχετε σε δραστηριότητες που είναι πιο «φιλικές» προς την ατοπική δερματίτιδα. Συζητήστε με τον γιατρό σας ποιες ενέργειες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά τη νόσο.

Παρόλο που μπορεί να έχετε περισσότερους περιορισμούς στην καθημερινότητά σας σε σχέση με τα άτομα που δεν πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα, δεν υπάρχει κανένας λόγος η πάθηση να ελέγχει απόλυτα τη ζωή σας. Σκεφθείτε τους εκλυτικούς παράγοντες των εξάρσεών σας. Με ποιους τρόπους θα μπορούσατε να τους αποφύγετε;

Συζητήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας

Βοηθήστε τους άλλους να κατανοήσουν τι αντιμετωπίζετε.

Η συναισθηματική υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να συμβάλει στη διαχείριση των απρόβλεπτων αλλαγών που επιφυλάσσει η ζωή με την ατοπική δερματίτιδα. Ωστόσο, ορισμένες φορές ακόμα και οι άνθρωποι που αγαπάτε δεν κατανοούν πλήρως αυτό που βιώνετε. Παρόλο που στην περίπτωση αυτή τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για εσάς, ορισμένες φορές μπορεί να δυσκολεύεστε να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ορατή κατάσταση από όσους βρίσκονται γύρω σας, οπότε υπάρχει το ενδεχόμενο να βρεθείτε αντιμέτωποι με ερωτήσεις από συναδέλφους ή ακόμα και αγνώστους. Τότε μπορεί να δυσκολευτείτε να απαντήσετε αυθόρμητα. Σχεδιάζοντας πώς θέλετε να μιλήσετε στους γύρω σας για τη νόσο, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για να απαντήσετε σε αντίστοιχες ερωτήσεις στο μέλλον.

Επιλέξτε προσεκτικά τις απαντήσεις σας.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα σχετικά με τα είδη ερωτήσεων που ενδέχεται να δεχθείτε. Επιλέξτε μια ερώτηση για να δείτε την προτεινόμενη απάντηση. Η προσωπική σας εμπειρία είναι μοναδική, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε τα παρακάτω στοιχεία ως σημείο εκκίνησης για να καταλήξετε στην κατάλληλη για εσάς απάντηση.


 • Τι έχει πάθει το δέρμα σου – είναι μεταδοτικό;

  Τι έχει το δέρμα σου – είναι μεταδοτικό;

  Πάσχω από μια νόσο που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα, η οποία δεν είναι μεταδοτική. Το ανοσοποιητικό μου σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ερεθίσματα, προκαλώντας φλεγμονή στο εσωτερικό του δέρματός μου και εξωτερικά αυτό το εξάνθημα, που είναι πραγματικά ενοχλητικό. Ακόμα και όταν δεν έχω κάποιο εξάνθημα, η φλεγμονή εξακολουθεί να υπάρχει.

 • Δεν έχεις εμφανίσει κανένα εξάνθημα εδώ και μερικές εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχεις θεραπευτεί;

  Δεν έχεις εμφανίσει κανένα εξάνθημα εδώ και μερικές εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχεις θεραπευτεί;

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια πάθηση. Επομένως, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ορατές βλάβες στο δέρμα, η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος συνεχίζει να υπάρχει, προκαλώντας φλεγμονή στο εσωτερικό του σώματός μου. Παρόλο που υπάρχουν πράγματα που μπορώ να κάνω για να αποτρέψω τις εξάρσεις, αυτές μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή.

 • Γιατί είσαι συνέχεια κουρασμένος/η;

  Γιατί είσαι
  συνέχεια κουρασμένος/η;

  Το εξάνθημα μου προκαλεί έντονο κνησμό και είναι επώδυνο. Χειροτερεύει στη διάρκεια της νύχτας, ειδικά όταν προσπαθώ να αποκοιμηθώ, γι’ αυτό και περνά αρκετή ώρα μέχρι να μπορέσω να αποκοιμηθώ, με αποτέλεσμα να μην ξεκουράζομαι αρκετά. Ακόμα και όταν δεν έχω κάποιο ορατό εξάνθημα, η ατοπική δερματίτιδα δεν έχει εξαφανιστεί και εξακολουθώ να υποφέρω από κνησμό.

 • Γιατί δεν μπορείς να έρθεις για τρέξιμο μαζί μου;

  Γιατί δεν μπορείς να έρθεις για
  τρέξιμο μαζί μου;

  Πάσχω από ατοπική δερματίτιδα και προσπαθώ να αποφεύγω δραστηριότητες που ανεβάζουν υπερβολικά τη θερμοκρασία του σώματός μου ή με κάνουν να ιδρώνω. Σε μια τέτοια περίπτωση ίσως εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα στο δέρμα μου που θα μου προκαλεί κνησμό και πόνο. Θα σε πείραζε να πάμε για περπάτημα;

 • Είναι ένα απλό εξάνθημα. Γιατί δεν μπορείς να εργαστείς;

  Είναι ένα απλό εξάνθημα.
  Γιατί δεν μπορείς να εργαστείς;

  Δεν πρόκειται απλώς για ένα εξάνθημα. Πάσχω από ατοπική δερματίτιδα, η οποία μου προκαλεί έντονο κνησμό, ιδιαίτερα στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό ακριβώς συνέβη χθες βράδυ και δεν κατάφερα να ξεκουραστώ καθόλου. Γι’ αυτό τον λόγο, τηλεφωνώ σήμερα για να ενημερώσω ότι δεν θα έρθω στη δουλειά. Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια νόσος όπου το ανοσοποιητικό μου σύστημα αντιδρά υπερβολικά σε ερεθίσματα. Προκαλεί φλεγμονή στο εσωτερικό του σώματος και εξάρσεις με πραγματικά επώδυνα εξανθήματα που συνοδεύονται από έντονο αίσθημα κνησμού.

 • Γιατί αντιδράς πάντα τόσο υπερβολικά; Έχεις απλώς ατοπική δερματίτιδα.

  Γιατί αντιδράς πάντα τόσο υπερβολικά;
  Είναι απλώς ένα έκζεμα.

  Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που οφείλεται σε ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα. Προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του σώματος οι οποίες εκδηλώνονται στο δέρμα και χαρακτηρίζεται από συνεχή φλεγμονή στο εσωτερικό των στιβάδων του δέρματος. Διαταράσσει τη ζωή μου σε τέτοιο βαθμό, ώστε, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κάποια ορατή έξαρση, ανησυχώ διαρκώς για το πότε θα εμφανιστεί η επόμενη.