Η ενσυνειδητότητα είναι μια δεξιότητα που βελτιώνεται με την εξάσκηση – όπως το να παίζει κανείς πιάνο. Μια ακόμα τεχνική ενσυνειδητότητας είναι η άσκηση επίγνωσης του σώματός σας. Έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρει οφέλη άμεσης ανακούφισης σε άτομα που έχουν περιοχές ενόχλησης ή πόνου στο σώμα τους. Κατά την άσκηση επίγνωσης του σώματος, επικεντρώνετε την προσοχή σας στο παρόν, παραμένοντας συγκεντρωμένοι στην αναπνοή σας ενώ εστιάζετε σε διαφορετικό τμήμα του σώματός σας κάθε φορά. Αφιερώστε 10 λεπτά σε κάθε άσκηση.
Ακολουθήστε τη ροή της άσκησης με αργό ρυθμό και συγκέντρωση.
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, καταγράψτε στο μυαλό σας τις αισθήσεις του σώματός σας, ενώ επικεντρώνετε την προσοχή σας σε συγκεκριμένα σημεία του.
Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τυχόν σκέψεις ή αισθήματα που θα προκύψουν και στη συνέχεια στρέψτε ξανά την προσοχή σας στην αναπνοή.
Αν φτάσετε σε μια ευαίσθητη ή επώδυνη περιοχή, επικεντρώστε την προσοχή σας όσο το δυνατόν περισσότερο χωρίς να αισθάνεσθε ενόχληση. Μπορεί να ανακαλύψετε ότι είστε σε θέση να εστιάζετε περισσότερο όσο συνεχίζετε να εξασκείστε.
Αρχικά ξαπλώστε ή καθίστε σε άνετη στάση. Επικεντρώστε την προσοχή σας στην αναπνοή σας.
Τώρα εστιάστε στα δάκτυλα του αριστερού σας ποδιού. Παρατηρήστε τυχόν αισθήματα ενόχλησης ή έντασης. Ενώ εκπνέετε, αποβάλλετε την όποια ένταση με την αναπνοή.
Στρέψτε την προσοχή σας στον αστράγαλό σας. Και πάλι, χρησιμοποιήστε την αναπνοή σας για να αποβάλετε αισθήματα έντασης ή ενόχλησης.
Στη συνέχεια στρέψτε την προσοχή σας στην αριστερή κνήμη σας, αναπνέοντας για να μπορέσετε να χαλαρώσετε.
Επικεντρωθείτε στο αριστερό γόνατο και στη συνέχεια στον αριστερό σας μηρό. Παρατηρήστε τυχόν αισθήματα ενόχλησης ή έντασης και χαλαρώστε ενώ εκπνέετε.
Στρέψτε την προσοχή σας στον αριστερό γοφό και τη βουβωνική χώρα, χρησιμοποιώντας την αναπνοή για να απελευθερώσετε αισθήματα έντασης ή ενόχλησης.
Ξεκινήστε τώρα την ίδια διαδικασία από τα δάκτυλα του δεξιού σας ποδιού και αναπνεύστε για να μπορέσετε να χαλαρώσετε.
Στρέψτε την προσοχή σας στον δεξί αστράγαλο και συνεχίστε να αναπνέετε και να χαλαρώνετε.
Συνεχίστε εστιάζοντας την προσοχή σας στη δεξιά σας κνήμη. Παρατηρήστε τυχόν αισθήματα ενόχλησης ή έντασης. Ενώ εκπνέετε, αποβάλλετε την όποια ένταση με την αναπνοή.
Εστιάστε την προσοχή σας στο δεξί σας γόνατο και στη συνέχεια στον μηρό σας, αναπνέοντας για να μπορέσετε να χαλαρώσετε.
Επικεντρώστε την προσοχή σας στον δεξί γοφό και τη βουβωνική χώρα και συνεχίστε να αναπνέετε και να χαλαρώνετε.
Εστιάστε τώρα στη λεκάνη και τους γοφούς σας, χρησιμοποιώντας την αναπνοή για να αποβάλετε αισθήματα έντασης ή ενόχλησης.
Στη συνέχεια, επικεντρώστε την προσοχή σας στα οπίσθια, τη μέση και την κοιλιά σας, παρατηρώντας τυχόν αισθήματα ενόχλησης ή έντασης και χαλαρώνοντας κατά την εκπνοή.
Εστιάστε έπειτα στην πλάτη, το στέρνο, τα πλευρά και τις ωμοπλάτες σας, αναπνέοντας για να μπορέσετε να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια επικεντρωθείτε στους ώμους, την κλείδα και τα χέρια σας.
Ξεκινήστε από τις άκρες των δακτύλων και μετακινήστε την προσοχή σας κατά μήκος ολόκληρου του χεριού σας — παλάμη, καρπό, πήχη, αγκώνα, μπράτσο, μασχάλη — μέχρι τον ώμο σας, χρησιμοποιώντας την αναπνοή για να αποβάλετε αισθήματα έντασης ή ενόχλησης.
Έπειτα, εστιάστε στον λαιμό σας, χρησιμοποιώντας την αναπνοή για να απελευθερώσετε αισθήματα έντασης ή ενόχλησης.
Τέλος, εστιάστε την προσοχή σας στο πρόσωπό σας — στόμα, μύτη, μάτια, αυτιά — και το κεφάλι και συνεχίστε να αναπνέετε και να χαλαρώνετε.
Έχετε πλέον ολοκληρώσει την άσκηση ενσυνείδητης επίγνωσης του σώματος. Μην ξεχνάτε να τη χρησιμοποιείτε ως ένα ακόμα εργαλείο για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από το άγχος και να αντιμετωπίσετε τον πόνο και τον κνησμό.