Κατανοώντας τα αίτια

Ένα χρόνιο έκζεμα ενδέχεται να μην είναι μια απλή δερματική πάθηση. Θα μπορούσε να είναι μια νόσος που ονομάζεται ατοπική δερματίτιδα.

Ο πιο συχνός τύπος εκζέματος είναι η ατοπική δερματίτιδα, η οποία είναι χρόνια νόσος. Αν έχετε ατοπική δερματίτιδα και εκδηλώνετε συχνά εξάρσεις, αυτό πιθανά σημαίνει ότι υπάρχει φλεγμονή κάτω από το δέρμα.

Ακόμα και όταν το δέρμα φαίνεται καθαρό, η φλεγμονή μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνειά του και είναι απλά θέμα χρόνου η επόμενη έξαρση να κάνει την εμφάνισή της. Σε ορισμένους ασθενείς, ωστόσο, τα σημάδια της νόσου είναι πάντα εμφανή.

Το πλέον εμφανές σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας είναι το ξηρό, κνησμώδες δέρμα. Οι εξάρσεις συνήθως εκδηλώνονται διαφορετικά σε κάθε άτομο και μπορεί να εμφανιστούν σε ολόκληρο το σώμα.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δείτε ορισμένα άλλα κοινά εξωτερικά συμπτώματα.

 • Ερυθρότητα

  Ερυθρότητα

 • Παραγωγή εξιδρώματος

  Παραγωγή εξιδρώματος

 • Ξεφλούδισμα

  Ξεφλούδισμα

 • Οίδημα

  Οίδημα

 • Πάχυνση δέρματος

  Πάχυνση δέρματος

 • Δημιουργία εφελκίδων

  Δημιουργία εφελκίδων

 • Ξηρότητα

  Ξηρότητα

Τα εξανθήματα στην επιφάνεια του δέρματος είναι απλώς μία από τις πτυχές της νόσου, καθώς οι επιπτώσεις της δεν περιορίζονται στην επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα αναφέρουν ότι λόγω του κνησμού καθυστερούν να αποκοιμηθούν, ενώ περιστασιακά ή συχνά αναγκάζονται να ξυπνήσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για να κατανοήσετε ουσιαστικά την ατοπική δερματίτιδα, πρέπει να γνωρίσετε το βαθύτερο αίτιο της νόσου.

Κοινές σκέψεις

Ακολουθούν ορισμένες σκέψεις που είναι κοινές στα άτομα που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα. Σας θυμίζουν κάτι;

«Ακολουθώ θεραπεία μόνο όταν εμφανίζεται κάποιο εξάνθημα».

Επειδή ο κνησμός και το εξάνθημα εμφανίζονται και υποχωρούν κατά διαστήματα, μπορεί να νομίζετε ότι το ίδιο ισχύει και για την ίδια την πάθηση. Ωστόσο, ακόμα και όταν δεν βλέπετε ορατά σημάδια στο δέρμα σας, η ατοπική δερματίτιδα δεν έχει εξαφανιστεί. Και όταν αντιμετωπίζετε μόνο τα συμπτώματά σας, δεν αντιμετωπίζετε ποτέ την αιτία της νόσου, δηλαδή το έντονα δραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα.

«Εφόσον αποφεύγω πράγματα όπως τα αρώματα ή τα αρωματισμένα σαπούνια, δεν θα έχω πρόβλημα».

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ανοσολογική διαταραχή που προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση των φυσικών μηχανισμών άμυνας του σώματός σας. Η φλεγμονή στο εσωτερικό του σώματός σας οδηγεί σε μια έξαρση. Η κατανόηση των εκλυτικών παραγόντων μιας έξαρσης και η αποφυγή των συγκεκριμένων παραγόντων αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας, αλλά η ατοπική δερματίτιδα δεν περιορίζεται απλώς στα ορατά σημάδια στην επιφάνεια του δέρματός σας.

«Αν δεν κάνω απολύτως τίποτα, θα εξαφανιστεί»

Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι μια απλή δερματική πάθηση. Πρόκειται για μια ανοσολογική διαταραχή. Το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας είναι ιδιαίτερα δραστήριο και οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να αμυνθεί είναι στην πραγματικότητα η αιτία του προβλήματος.

Ακόμα και όταν το δέρμα σας είναι καθαρό, η νόσος εξακολουθεί να είναι παρούσα. Οι θεραπείες που εφαρμόζονται τοπικά ενδέχεται να μην επαρκούν για την αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας και δεν είναι πολύ πιθανό η νόσος να εξαφανιστεί από μόνη της. Η συζήτηση με τον προσωπικό σας ιατρό σχετικά με το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τρόπους για να διαχειριστείτε τη νόσο και να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικότερα τα συμπτώματα.

Ξύνοντας την επιφάνεια του δέρματος

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια ανοσολογική διαταραχή, δηλαδή αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στην περίπτωση της ατοπικής δερματίτιδας, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και μπορεί να αντιδρά ακόμα και στους πλέον ασήμαντους αλλεργιογόνους ή ερεθιστικούς παράγοντες. Η συγκεκριμένη αντίδραση ενδέχεται να προκαλέσει έντονη φλεγμονή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται συχνά εξάρσεις. Συνεπώς, τα εξανθήματα που βλέπετε στο δέρμα σας είναι απλώς τα ορατά σημάδια μιας βαθύτερης φλεγμονώδους πάθησης.

1. ΚΝΗΣΜΟΣ (ΦΑΓΟΥΡΑ)

Στα άτομα με ατοπική δερματίτιδα, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που υπάρχουν στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος στέλνουν φλεγμονώδη σήματα στην επιφάνεια, προκαλώντας το γνωστό κνησμώδες εξάνθημα.

2. ΞΥΣΙΜΟ

Κατά το ξύσιμο, καταστρέφεται η εξωτερική στιβάδα του δέρματος, επιτρέποντας τη διείσδυση βακτηρίων, ιών και αλλεργιογόνων.

3. ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ

Ως απάντηση σε αυτούς τους εισβολείς, το ανοσοποιητικό σύστημα συνεχίζει να στέλνει φλεγμονώδη σήματα στην επιφάνεια, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ερυθρότητα και κνησμό.

4. ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ

Το συνεχές ξύσιμο καταστρέφει όλο και περισσότερο το δερματικό φραγμό και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος «κνησμού-ξεσμού».