Τι είναι η Ατοπική Δερματίτιδα;

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την ατοπική δερματίτιδα είναι το ορατό σημάδι στο δέρμα που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και κνησμού. Ωστόσο, μια γενικότερη διεργασία συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι πάντα μια απλή δερματική πάθηση. Πρόκειται για μια νόσο που εν μέρει προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση των φυσικών μηχανισμών άμυνας του σώματός σας.

Η κατανόηση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα.

Ενώ η ερυθρότητα και το εξάνθημα που οφείλονται στην Aτοπική Δερματίτιδα είναι ορατά στην επιφάνεια του δέρματος, το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του.

Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι μια απλή δερματική πάθηση. Αποτελεί μια νόσο που προκαλείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που οδηγεί σε φλεγμονή στο σώμα.

Αυτή η εσωτερική φλεγμονή συνιστά την αιτία των συμπτωμάτων που γνωρίζετε.

Υπάρχει λόγος που η Ατοπική Δερματίτιδα χαρακτηρίζεται ως «φαγούρα που γίνεται εξάνθημα».

Ενώ το ξύσιμο (ξεσμός) μπορεί να προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, μακροπρόθεσμα επιδεινώνει την ατοπική σας δερματίτιδα – και την αίσθηση του κνησμού (φαγούρα).

Το γεγονός αυτό αποκαλείται ο φαύλος κύκλος «κνησμού-ξεσμού».

Το δέρμα σας αποτελείται από 3 στιβάδες.

Στο υγιές δέρμα, η σκληρή εξωτερική στιβάδα, που ονομάζεται επιδερμίδα, αποτρέπει τη διείσδυση ξένων σωματιδίων, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και τα αλλεργιογόνα.

Όταν πάσχετε από Ατοπική Δερματίτιδα, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος είναι λιγότερο ανθεκτική και πιο επιρρεπής στη φλεγμονή που προκαλείται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο εσωτερικό του σώματος.

Η βλάβη που προκαλείται από το ξύσιμο συμβάλλει επίσης στην καταστροφή των κυττάρων του δέρματος, διευκολύνοντας τη διείσδυση ξένων σωματιδίων.

Όταν αυτά τα ξένα σωματίδια διαρρήξουν τον δερματικό φραγμό, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ειδοποιούν το σώμα ότι δέχεται επίθεση.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ταξιδεύουν στους λεμφαδένες, οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη στιβάδα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο. Μόλις καταλήξουν στους λεμφαδένες, τα εν λόγω κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούν τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός σας, που αποκαλούνται Τ βοηθητικά κύτταρα.

Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες προκαλούν τη γνώριμη ερυθρότητα και το εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος.

Παρόλο που αυτά τα σωματίδια συνήθως απομακρύνονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, αν πάσχετε από ατοπική δερματίτιδα, η δράση των κυττάρων δεν σταματά, όπως θα έπρεπε. Αντίθετα, συνεχίζουν τη φλεγμονώδη διεργασία, με αποτέλεσμα το δέρμα να συνεχίζει να αντιδρά, ακόμα και όταν μοιάζει να είναι καθαρό.

Ακόμα και όταν δεν έχετε κάποιο ορατό εξάνθημα, η υποκείμενη φλεγμονή εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Ο κνησμός οδηγεί σε ξύσιμο, γεγονός που καταστρέφει περαιτέρω τα κύτταρα του δέρματος στην επιδερμίδα, επιτρέποντας σε περισσότερα ξένα σωματίδια να διεισδύσουν, και αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης. Και ο φαύλος κύκλος «κνησμού-ξεσμού» συνεχίζεται.

Η Sanofi Genzyme και η Regeneron έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πόρους για την προώθηση της έρευνας στη δερματολογία σε πεδία όπου υπάρχει ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για τους ασθενείς με ανεπαρκώς ελεγχόμενη μέτρια έως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα.

 • Η ατοπική δερματίτιδα εμφανίζεται
  εξίσου συχνά σε άνδρες και γυναίκες.

 • 3% των ενηλίκων παγκοσμίως πάσχει από ατοπική δερματίτιδα,
  μια χρόνια μορφή ατοπικού εκζέματος.

 • Άνθρωποι κάθε φυλής μπορεί
  να εμφανίσουν ατοπική δερματίτιδα.

Γνωρίστε τα δεδομένα

 1. Η ατοπική δερματίτιδα αφορά μόνο στο δέρμα.

  ΛΑΘΟΣ: Το ατοπικό έκζεμα είναι ένας γενικός όρος που χαρακτηρίζει διαφορετικά δερματικά προβλήματα. Η ατοπική δερματίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή εκζέματος. Η κατανόηση των αιτίων που προκαλούν τη νόσο μπορεί να σας βοηθήσει να τη διαχειριστείτε καλύτερα και να μειώσει τον αριθμό των εξάρσεων.

 2. Το έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα είναι το ίδιο πράγμα.

  ΛΑΘΟΣ: Η ατοπική δερματίτιδα αποτελεί μια χρόνια μορφή εκζέματος, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι σοβαρή. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η ατοπική δερματίτιδα είναι μια δερματική πάθηση και ότι χρειάζεται απλώς να αντιμετωπίσουν τα ορατά σημάδια και συμπτώματα, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από μια ανοσολογική διαταραχή που συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός τους.

 3. Πρέπει να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην πρόληψη των εξάρσεων της ατοπικής δερματίτιδας.

  ΛΑΘΟΣ: Αν η θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης περιορίζεται στο χρονικό διάστημα που διαρκεί μια έξαρση, ενδέχεται να μην αντιμετωπιστούν κάποιοι από τους υποκείμενους παράγοντες που προκαλούν την ίδια την έξαρση.

 4. Όταν το δέρμα μου είναι καθαρό, η ατοπική δερματίτιδα έχει εξαφανιστεί.

  ΛΑΘΟΣ: Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια νόσος. Η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί μεν να λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια του δέρματος, αλλά η αιτία που τα προκαλεί –η φλεγμονή– παραμένει κάτω από την επιφάνειά του. Επομένως, ακόμα και όταν το δέρμα είναι καθαρό χωρίς εξανθήματα, η υποκείμενη φλεγμονή είναι ενεργή και έτοιμη να επιστρέψει.

 5. Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να πυροδοτηθεί από τα αλλεργιογόνα.

  ΣΩΣΤΟ: Τα αλλεργιογόνα είναι ουσίες που υπάρχουν σε τρόφιμα, φυτά, ζώα ή ακόμα και στον αέρα και προκαλούν φλεγμονή στο δέρμα, καθώς πυροδοτούν την υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φλεγμονή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και όταν ο ερεθιστικός παράγοντας (π.χ. γάλα, φιστίκια, μούχλα, γύρη, τρίχωμα ζώων) βρίσκεται σε μικρή ποσότητα.

 6. Η αλλαγή της διατροφής μου θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ατοπικής δερματίτιδας.

  ΣΩΣΤΟ: Δεν υπάρχει θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα και η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να μη συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας. Ωστόσο, μια διατροφική αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική όταν το ιατρικό ιστορικό, οι εργαστηριακές εξετάσεις και συγκεκριμένα συμπτώματα καταδεικνύουν σαφώς ότι πάσχετε από κάποια τροφική αλλεργία.

στις απαντήσεις σας ήταν σωστές.