Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι πάντα μια απλή δερματική πάθηση. Πρόκειται για μια νόσο που εν μέρει προκαλείται από την υπερβολική αντίδραση των φυσικών μηχανισμών άμυνας του σώματός σας.
Η κατανόηση του τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα.
Ενώ η ερυθρότητα και το εξάνθημα που οφείλονται στην Aτοπική Δερματίτιδα είναι ορατά στην επιφάνεια του δέρματος, το πραγματικό πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του.
Η Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι μια απλή δερματική πάθηση. Αποτελεί μια νόσο που προκαλείται από ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που οδηγεί σε φλεγμονή στο σώμα.
Αυτή η εσωτερική φλεγμονή συνιστά την αιτία των συμπτωμάτων που γνωρίζετε.
Υπάρχει λόγος που η Ατοπική Δερματίτιδα χαρακτηρίζεται ως «φαγούρα που γίνεται εξάνθημα».
Ενώ το ξύσιμο (ξεσμός) μπορεί να προσφέρει στιγμιαία ανακούφιση, μακροπρόθεσμα επιδεινώνει την ατοπική σας δερματίτιδα – και την αίσθηση του κνησμού (φαγούρα).
Το γεγονός αυτό αποκαλείται ο φαύλος κύκλος «κνησμού-ξεσμού».
Το δέρμα σας αποτελείται από 3 στιβάδες.
Στο υγιές δέρμα, η σκληρή εξωτερική στιβάδα, που ονομάζεται επιδερμίδα, αποτρέπει τη διείσδυση ξένων σωματιδίων, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και τα αλλεργιογόνα.
Όταν πάσχετε από Ατοπική Δερματίτιδα, η εξωτερική στιβάδα του δέρματος είναι λιγότερο ανθεκτική και πιο επιρρεπής στη φλεγμονή που προκαλείται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο εσωτερικό του σώματος.
Η βλάβη που προκαλείται από το ξύσιμο συμβάλλει επίσης στην καταστροφή των κυττάρων του δέρματος, διευκολύνοντας τη διείσδυση ξένων σωματιδίων.
Όταν αυτά τα ξένα σωματίδια διαρρήξουν τον δερματικό φραγμό, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ειδοποιούν το σώμα ότι δέχεται επίθεση.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ταξιδεύουν στους λεμφαδένες, οι οποίοι βρίσκονται στη δεύτερη στιβάδα του δέρματος, που ονομάζεται χόριο. Μόλις καταλήξουν στους λεμφαδένες, τα εν λόγω κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ενεργοποιούν τους αμυντικούς μηχανισμούς του σώματός σας, που αποκαλούνται Τ βοηθητικά κύτταρα.
Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος απελευθερώνουν ουσίες οι οποίες προκαλούν τη γνώριμη ερυθρότητα και το εξάνθημα στην επιφάνεια του δέρματος.
Παρόλο που αυτά τα σωματίδια συνήθως απομακρύνονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, αν πάσχετε από ατοπική δερματίτιδα, η δράση των κυττάρων δεν σταματά, όπως θα έπρεπε. Αντίθετα, συνεχίζουν τη φλεγμονώδη διεργασία, με αποτέλεσμα το δέρμα να συνεχίζει να αντιδρά, ακόμα και όταν μοιάζει να είναι καθαρό.
Ακόμα και όταν δεν έχετε κάποιο ορατό εξάνθημα, η υποκείμενη φλεγμονή εξακολουθεί να είναι ενεργή κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.
Ο κνησμός οδηγεί σε ξύσιμο, γεγονός που καταστρέφει περαιτέρω τα κύτταρα του δέρματος στην επιδερμίδα, επιτρέποντας σε περισσότερα ξένα σωματίδια να διεισδύσουν, και αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης. Και ο φαύλος κύκλος «κνησμού-ξεσμού» συνεχίζεται.
Η Sanofi Genzyme και η Regeneron έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν πόρους για την προώθηση της έρευνας στη δερματολογία σε πεδία όπου υπάρχει ακάλυπτη ιατρική ανάγκη για τους ασθενείς με ανεπαρκώς ελεγχόμενη μέτρια έως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα.